Koirien terveydestä ja kotiutumisesta
Koiran terveydentila tarkistetaan aina lähtömaassa kun koiraa aletaan valmistelemaan adoptiota tai kotihoitoa varten. Koiran terveyshistoria kattaa useimmiten vain ajan siitä kun koira on tullut tarhalle ja siksi emme yleensä tiedä koiran terveyteen liittyvistä asioista ajalta ennen tarhalle tuloa.
Kaikki Rodokselta adoptoitavat/kotihoitoon tulevat koirat testataan leishmanioosin, ehrlichioosin, anaplasmoosin, babesioosin, sydänmadon ja ihomadon varalta. Lisäksi testaamme kaikilta koirilta myös koronaviruksen, parvon ja giardian.
Rodoksella testatut taudit kannattaa uudelleen testata Suomessa 6 kk päästä kotiutumisesta, vaikka testitulokset olisivat Rodoksella olleet negatiiviset. Jatkossa testit kannattaa uusia eläinlääkärin suosituksen mukaan. Koirien piileviä sairauksia tai vikoja emme pysty tietämään etukäteen, emmekä näin ollen voi niistä vastata.
Kun koira luovutetaan sinulle, saat mukaasi koiran passin, josta näet muun muassa rokotukset ja niiden voimassaolon. Tutustu tarkasti koiran mukana tuleviin asiakirjoihin ja pidä ne jatkossa hyvässä tallessa koko koiran elämän ajan. Mikäli koiralla on tiedossa vammoja tai sairauksia, on yhdistys kertonut niistä sinulle etukäteen ja ne on kirjattu adoptiosopimukseen. Tällaisessa tapauksessa yhdistys on ohjeistanut sinua koiran hoitoon tai jatkotoimenpiteisiin liittyvistä asioista.
Olot tarhoilla ovat usein karut ja moni koira pyrkii peittämään mahdolliset kipunsa ja vaivansa. Onkin tärkeää tutkituttaa koira tarkemmin eläinlääkärillä Suomessa, jos koiran terveys askarruttaa tai koiran käytös muuttuu. On siis aina mahdollista, että koiralla on jokin hoitoa vaativa sairaus. Tämä sekä mahdollisen sairauden aiheuttamat kulut, on otettava huomioon jo koiran adoptoimista harkittaessa. Suosittelemme koiralle vakuutuksen ottamista.
LemmikkiTohtorit antavat yhdistyksen kautta adoptoidulle koirille ja yhdistyksen jäsenille 10 % alennuksen käyntimaksusta ja laboratoriotutkimuksista.
Hyvä tietää ennen adoptioon ryhtymistä
Rodokselta adoptoitavissa olevat koirat tulevat joko suoraan yhteistyötarhoiltamme (Rodoksen kunnallinen tarha RAWS, Stray Gang tai Lucky Paws) tai kotihoidosta. Harvan koiran menneisyys ennen tarhalle tuloa tai kotihoitoon sijoittamista on tiedossamme. Koirien taustat vaihtelevat hylätyistä kotikoirista puolivilleihin katukoiriin. Jokaisen kodin tuleekin varautua siihen, ettei uusi perheenjäsen välttämättä heti osaa kulkea hihnassa, ole sisäsiisti, kykene kulkemaan portaissa tai jää ensimmäisinä viikkoina rauhassa yksin kotiin. Myös arkuus ja erilaiset pelkotilat ovat yleisiä koirilla, jotka ovat viettäneet siihen astisen elämänsä ilman säännöllistä ihmiskontaktia tai joilla on traumaperäisiä kokemuksia ihmisistä. Välittämämme koirat ovat hyväluonteisia ja tarhalla työskentelevät osaavat kertoa heidän luonteenpiirteistään yksityiskohtaisesti. Mahdollisista, jo tiedossa olevista haasteista koiran luonteenpiirteessä tai taustoissa kerrotaan jo ennen adoptioon ryhtymistä. Pyydämme huomioimaan, että koiran luonne ja olemus voi muuttua kurjista tarhaoloista poispääsyn jälkeen. Yleensä muutos ilmenee kuitenkin positiivisesti iloisuuden, itseluottamuksen ja energisyyden lisääntymisenä, mutta se voi myös tarkoittaa, että koira vetäytyy, masentuu tai passivoituu. Kotiuttamisessa aika ja maltti ovat tärkeitä.
Ongelmien ilmetessä voit aina kääntyä meidän puoleemme. Mikäli kaipaat apua tai tukea koiran käytösongelmaan, kannattaa koulutusapua hakea mahdollisimman pian ongelman ilmeennyttyä, jotta koulutuksella on helpompi puuttua koiran käytökseen. Kun etsit sopivaa koirakoulua tai kouluttajaa, suosittelemme Helmi Pesosta ja Paws . Suomen eläintenkouluttajat ry:n jäsenkouluttajia.
Suosittelemme valmistautumaan koiran saapumiseen katsomalla seuraavat luennot:
Kun koira saapuu Suomeen
Rodokselta adoptoidut koirat saapuvat Suomeen lentokummin avulla, jolloin ensimmäinen kohtaaminen koiran kanssa tapahtuu lentokentällä tai muussa ennalta määritellyssä paikassa. Valmistaudu vastaanottamiseen tutustumalla tulopäivän muistilistaan. Koirat ovat yleensä stressaantuneita ja väsyneitä lentomatkasta ja kaiken tutun taakse jättämisestä, joten ethän odota koiralta heti innokasta läsnäoloa. Jokainen koira on yksilö, ja ne voivat reagoida hyvin eri tavoin matkustamiseen ja sen tuomaan stressiin. Toiset ovat ylivilkkaita, riehakkaita ja "käyvät kierroksilla", kun joku toinen saattaa olla peloissaan ja hämillään. Joku saattaa jopa murista, ehkä jopa näykkiä.
Koirat saapuvat Suomeen lainakopeissa, jotka yhdistys uusiokäyttää. Vastaanottamiseen on hyvä varustautua kahdella hihnalla, pannalla sekä valjailla. Koira kuljetetaan AINA kytkettynä autoon ja autosta kotiin. Koira saattaa helposti hätääntyä uusista äänistä tai hajuista, jolloin ne voivat yrittää karata tai rimpuilla pakoon. Siksi koiraa kannattaa alkuun pitää kytkettynä niin pannan, valjaiden kuin kahden hihnankin avulla. Valjaissa kannattaa suosia Y-valjaita. Näin pyritään minimoimaan, että koira pääsisi karkaamaan. Koira kannattaa kuljettaa kotiin autolla mieluummin kuin julkisella kulkuneuvolla, jossa äänet ja ihmiset voivat pelottaa. Suurin riski koiran karkaamiselle on yleensä parin kuukauden sisällä uuteen kotiin saapumisesta, mutta jos koira on esim. riistaviettinen tai arka ja pelokas, kannattaa koiran kiinni pitämiseen kiinnittää erityistä huomiota.
Kun koira saapuu kotiin
Kun saavutte koiran kanssa kotiin, on koiran annettava tutustua rauhassa kodin hajuihin, ääniin ja ihmisiin. Jos kotona on jo ennestään eläimiä, kannattaa uuden tulokkaan antaa tutustua heihin rauhassa. Perheen muihin koiriin on tulokkaan mielellään tutustuttava oman reviirin ulkopuolella (esim. ulkona). Vasta tämän jälkeen kannattaa siirtyä sisälle.
Ero mahdollisesti vuosiakin tarhaelämää viettäneen ja kotikoiran elämän välillä on suuri. Ethän vaadi koiralta liikaa, vaan anna koiralle aikaa sopeutua. Alkuvaiheessa muutoksen aiheuttamat stressitasot ovat koiralla korkealla. Koira alkaa useimmiten kotiutumaan ja rentoutumaan aidosti vasta useiden kuukausien jälkeen, kun muutoksen aiheuttamat stressitasot alkavat laskea. Yleensä vasta tämän jälkeen koiran todellinen luonne alkaa tulla esiin. Varauduthan siihen, että koiran sopeutumisen alkuvaihe voi olla haastavakin. Ajan kanssa ja luottamussuhteen vahvistuessa, koira pystyy alkaa rentoutumaan ja yhteinen elämä koirakumppanin kanssa etenee yleensä positiivisin askelin eteenpäin.
Koira on lentomatkan jälkeen stressaantunut ja hämmentynyt saavuttuaan täysin vieraaseen ja uuteen ympäristöön. Ensimmäisinä päivinä uudessa kodissa koiran tulee antaa levätä rauhassa. Koira saattaa olla alkupäivät hyvinkin väsynyt ja nukkua paljon. Koiran tulee saada tutustua omin ehdoin uusiin perheenjäseniinsä ja uuteen ympäristöönsä. Kotiutumisen alkuvaiheessa koiran pelokkuus ja arkuus on yleistä. Yleensä tilanne helpottuu alkuvaiheen jälkeen koiran sopeutuessa uuteen elinympäristöönsä. Älä pakota koiraa liian vaikeisiin tilanteisiin. Anna koiralle mahdollisuus ottaa etäisyyttä ja tutustua rauhassa omaan tahtiinsa sille vieraisiin asioihin, niin ihmisiin, perheen muihin eläimiin tai uuteen ulkoiluympäristöön. Herkuilla ja kehuilla palkitseminen auttaa koiraa luomaan tutustumisesta ja uusista tilanteista positiivisen kokemuksen.
Ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana koiran liikunnan määrä kannattaa pitää maltillisena ja ulkoilut tulee tehdä rauhallisissa paikoissa kodin lähiympäristössä. Liikunnan määrää ja ulkoiluympäristön laajuutta kannattaa lisätä rauhallisesti asteittain koiran ehdoilla edeten. Koirapuistoon, koirakouluihin ja harrastuksiin ei kannata suunnata heti vaan vasta sen jälkeen kun koira on sopeutunut uuteen elämäänsä.
Koiraa ei missään nimessä saa pakottaa tekemään mitään vaan esim. hihnassa käveleminen (mikäli se on koiralle uutta) aloitetaan palkitsevilla harjoituksilla kuten kaikki muutkin uudet asiat. Jos kotona on lapsia, on heitä ohjeistettava kohtaamaan ja käsittelemään koiraa sen ehdoilla. Sopeutuminen uuteen ympäristöön, laumaan ja jopa sisätiloihin voi kestää pitkäänkin. Koira ei välttämättä heti osaa pyytää ulos, kun sen tarvitsisi päästä tarpeilleen. Sisäsiisteyden opettelulle kannattaakin varata aikaa ja ymmärrystä – varsinkin pentujen kohdalla. Koiraa ei saa torua tai rangaista tarpeiden tekemisestä sisälle. Koiraa ei kannata huomioida "vahingon" sattuessa mitenkään vaan pissapaikka kannattaa siivota siihen tarkoitetulla pesuaineella, joita saa eläinkaupoista. Koiran pääsy pissapaikalle on myös hyvä estää, jotta koira pian ymmärtäisi, ettei se tekisi tarpeitaan sisälle vaan ulos. Seuraile koiran rytmiä ja ulkoiluta sitä mahdollisimman usein. Kehu ja palkitse, kun koira tekee tarpeensa ulos. Niin syöminen, nukkuminen kuin tarpeiden tekeminenkin ovat yhtä luonnollisia tarpeita, joiden tekemiseen ei saa liittyä mitään kielteistä. Säännölliset rutiinit ja päivärytmit ruokailujen, ulkoilujen ja levon osalta auttavat koiraa sopeutumaan uuteen elinympäristöönsä ja oppimaan sisäsiisteyteen.
Myös muiden rutiinien opetteluun kannattaa varata aikaa ja kärsivällisyyttä. Koiran tapakoulutus positiivisen kannustamisen kautta kannattaa aloittaa kotiutumisen lomassa, jotta koira oppii mahdollisimman pian uuden kodin tavat. On myös tärkeää osoittaa koiralle "oma petipaikka", jossa koira saa rauhassa levätä ja oleskella. Koira tuntee yleensä olonsa turvalliseksi rajatussa tilassa, mielellään katolla varustetussa turvapesässä, jonne koira voi vetäytyä aina tarpeen tullen.
Kun olet saanut uuden perheenjäsenen kotiisi, kannattaa koti rauhoittaa vierailuilta, jotta koira tottuu uuteen ympäristöönsä ja oppii tunnistamaan oman laumansa. Ensimmäisinä viikkoina tutustutaan rauhassa omin ihmisiin ja rakennetaan luottamussuhdetta, myös pienin askelin ympäristöön kodin ulkopuolella. Älä jätä koiraa heti yksin, vaan varaudu olemaan kotona opettaen koiralle yksinoloa pikkuhiljaa. Uudelle perheenjäsenelle jo pelkkä sisällä olo voi aluksi tuntua ahdistavalta. Naapureille on myös hyvä kertoa uudesta perheenjäsenestä, sillä koira saattaa haukkua ja pitää meteliä kotiväen ollessa poissa.
Erityisen tärkeää on varmistaa, ettei koira missään olosuhteissa pääse karkaamaan. Pitää muistaa, että rescue-koira on todennäköisesti elämässään kohdannut pelottavia ja vaarallisiakin tilanteita, joten koira voi hätääntyessään pyrkiä ulos avonaisesta ovesta tai ikkunasta. Jos koira on elänyt kadulla tai tarhassa, voi joillekin koirille sisätiloissa oleminen olla alkuun ahdistavaa. Varmista, että koira ei saa ulko-ovea tai ikkunoita auki, varsinkaan yksin jäädessään. Lasten ja vieraiden kulkiessa ovesta, on noudatettava erityistä varovaisuutta. Ulko-oven eteen on suositeltavaa hankkia koiraportti karkaamisen estämiseksi. Koiralle kannattaa hankkia jo ennen koiran saapumista pantaan tai valjaisiin kiinnitettävä seurantalaite tai tunnistelaatta, jossa on yhteystietosi. Koiran sirunumero on rekisteröity yhdistyksen toimesta Turvasiru.fi-palveluun ja vaihdettu omistajan nimiin koiran saavuttua Suomeen. Katoamistapauksissa tämä helpottaa suuresti omistajan löytämistä.
On hyvä ottaa huomioon, että ihmiselle tutussa ja turvallisessa kodissa voi olla koiralle monta vaaranpaikkaa. Erityisesti turhautuessaan koirat keksivät itselleen tekemistä. Sähköjohdot, myrkylliset aineet, koirille vaaralliset elintarvikkeet (kuten esim. xylitol, suklaa ja viinirypäleet) ja esim. lasten lelut on hyvä sijoittaa koiran ulottumattomiin. Rescue-koira on hyvin todennäköisesti nähnyt nälkää ainakin jossain kohtaa elämässään ja tästä johtuen ruoka voi olla sille pakkomielle. Koiranruokaa ei kannata jättää esille niin, että koira pääsee siihen itse käsiksi. Rodokselta tulevat koirat ovat usein alipainoisia koska varsinkin tarhoilla ruokaa on säännösteltävä, jotta se saadaan riittämään. Rescue-koiran ravinto on myös saattanut koostua hyvinkin ravinneköyhästä ruuasta. Sen takia suosittelemme ruokkimaan koiraa korkealaatuisella ja ravinnerikkaalla ruualla. Koira voi hyötyä myös erilaisista lisäravinteista ja vitamiinilisistä. Eläinruokakaupoista saa yleensä asiantuntevia neuvoja koirien ruokintaan liittyen. Koiran painon kehitystä kannattaa seurailla kuten myös koiran syömiskäyttäytymistä.
Loishäädä koirasi pian kotiutumisen jälkeen
Ekinokokin torjunta on Suomessa lakisääteistä. Rodokselta tulevat koirat saavat ekinokokkeihin tehoavan lääkityksen maahantuontimääräysten mukaisesti 1-5 vuorokautta ennen Suomeen tuloa. Vaikka tuontimääräysten mukainen kerta-annos on riittävä, suosittelemme koiran madottamista uudestaan Drontal-valmisteella sekä Axilurilla kahden viikon kuluttua Suomeen saapumisesta. Noudata pakkauksen ohjeistusta ja annostelua, mutta anna koirallesi Axiluria 10 päivän kuuri. Lyhyempi kuuri ei välttämättä tehoa giardialoiseen, jota esiintyy Rodoksella paljon. Myös perheen muut lemmikit kannattaa loishäätää samaan aikaan tulokkaan kanssa. Mahdollisesti turkkiin tarttuneiden munien tai punkkien takia on hyvä pestä koira kotiutumisen jälkeen. Koira voi erittää munia ulosteessaan vielä muutamia päiviä lääkityksen jälkeen, joten ulosteiden huolellinen kerääminen on tärkeää erityisesti ensimmäisten viikkojen aikana. Ihmisten on myös tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta.
Monet koirat kärsivät ensimmäisten päivien tai viikkojen ajan ripulista, joka johtuu matkustuksen ja arjen muuttumisesta sekä bakteerikannan ja ravinnon muutoksista. Ripulia voi hoitaa apteekista ja eläinkaupoista saatavilla eläinten maitohappobakteerivalmisteilla. Rajumpaa ripulia voi lääkitä ulostetta sitovilla lääkkeillä. Ripulia voi myös helpottaa tarjoamalla koiralle helposti sulavaa kevyttä ruokaa, kuten riisiä ja keitettyä kanaa. Koiralla saattaa esiintyä myös pientä yskää ja nuhaa lentomatkan ja ympäristön muutoksen seurauksena. Jos ripuli tai yskä pitkittyy, kannattaa koiraa käyttää eläinlääkärillä varmuuden vuoksi.
Rodokselta adoptoiduille koirille ja kissoille on olemassa oma Facebook-ryhmä, johon kannustamme liittymään.
Ruokaviraston koirarekisteri ja Turvasiru
Koirarekisteri on Ruokaviraston ylläpitämä viranomaisrekisteri, johon talletetaan maa- ja metsätalous ministeriön asetuksen 68/2022 5 § mukaiset tiedot koirista ja koirien haltijoista. Kun adoptoit koiran Rodokselta yhdistyksemme kautta, on koira rekisteröity koirarekisteriin yhdistyksen toimesta ja siirtyy nimiisi haltijavaihdoksen avulla, jonka yhdistys hoitaa pian koiran kotiutumisen jälkeen.
Kaikki koirat rekisteröidään yhdistyksen puolesta Turvasiru.fi -palveluun, jossa koira siirretään yhdistyksen toimesta adoptoijan nimiin koiran kotiuduttua.